Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Wat is een decoder voor tv?

Om digitaal televisie te kunnen kijken, heb je een digitale ontvanger nodig. Deze digitale tv-ontvanger maakt het digitale signaal van de kabel (DVB-C), internetverbinding (IP-TV), satellietschotel (DVB-S) of ether (DVB-T2) geschikt voor je tv, die het digitale signaal niet begrijpt. Zo'n ontvanger wordt ook wel decoder, set-top-box of receiver genoemd. De digitale ontvanger is dus niet meer dan een tolk voor je tv.

Ga snel naar:

Wat is een decoder voor tv? Wat kun je ermee?

Er zijn verschillende manieren waarop het digitale signaal bij je kan binnenkomen: kabel, ether, glasvezel, satelliet of DSL. En deze signalen zijn op uiteenlopende wijze gecodeerd. Daarom is de keuze voor een digitale decoder allereerst afhankelijk van je aanbieder: niet elke decoder kan elk signaal 'lezen'. Je kunt een ontvanger voor DVB-S (satelliet) bijvoorbeeld niet gebruiken om via DVB-C (kabel) televisie te kijken. Daarnaast kun je kiezen welke functies je van de ontvanger verwacht en welke decoder daar het beste bij past.

Bij de meeste aanbieders krijg je de decoder of PVR (een Personal Video Recorder) in bruikleen en kun je niet kiezen welk merk of type je in huis krijgt. Soms krijg je tijdens het bestellen de mogelijkheid om te kiezen voor een decoder met meer opties. Omdat de benodigde chip ingebouwd is in de decoder is het niet mogelijk zelf zo'n kastje te kopen.

Smartcard

In alle digitale decoders zit een smartcardlezer. Deze leest de gegevens van jouw abonnement uit en vertelt de decoder welke zenders bij je abonnement horen. Alleen de zenders waar je voor betaalt mogen door de decoder worden doorgegeven. Een smartcard koop of krijg je van je aanbieder van digitale televisie. Als je meerdere decoders in gebruik hebt, zul je voor iedere decoder een smartcard moeten aanschaffen. In de mediaboxen die tegenwoordig geleverd worden zit de smartcard chip al ingebouwd.

KPNdigitaleontvanger21-11-11.jpg

EPG

Alle decoders beschikken over een EPG (Elektronische Programma Gids). Hiermee heb je een programmagids die je op het scherm van je televisie kunt bekijken, met naast het tijdstip waarop het programma wordt uitgezonden vaak ook informatie over de inhoud van het programma. Je kunt van kanaal wisselen vanuit de EPG. Indien je decoder over een harde schijf beschikt, kun je bovendien eenvoudig vanuit de EPG programma’s opnemen. Of kun je de 'cloudruimte' die je van de provider krijgt gebruiken (als dat onderdeel is van jouw abonnement).

SD-decoders

Veel oudere decoders geven een Standard Definition (SD) signaal door. Deze decoders worden door middel van een (analoge) SCART-kabel met het televisietoestel verbonden. Deze decoder kan niet opnemen en is niet geschikt om HD-kanalen te tonen. Om van kanaal te wisselen, gebruik je de afstandsbediening van de ontvanger.

Samsung-DCB-B270R.jpg

HD-decoders

Bij High Definition (HD) kanalen is het aantal lijnen waaruit het beeld wordt opgebouwd hoger dan bij standaard digitale televisie (SD). Daardoor heeft het beeld een hogere resolutie en is het scherper. Om in HD televisie te kunnen kijken heb je een toestel nodig dat HD-ready of Full-HD is en moet je decoder het HD-signaal kunnen 'lezen'. Overigens kunnen HD-decoders ook SD-kanalen gewoon weergeven. In gebruik zijn HD-decoders gelijk aan SD-decoders, alleen worden deze niet met een SCART-kabel, maar met een digitale HDMI-kabel aan je televisietoestel verbonden.

Digitaal kijken zonder decoder?

Veel moderne platte televisies beschikken tegenwoordig over een ingebouwde decoder. Bij de meeste kabelmaatschappijen kun je daar ook gebruik van maken in plaats van de externe decoder. Bij steeds meer toestellen is dit ook voor satellietontvangst mogelijk.

Om van de ingebouwde ontvanger gebruik te kunnen maken en om daarmee de losse decoder en die extra afstandsbediening de deur uit te kunnen doen, moet de televisie het digitale signaal ontsleutelen. Hiervoor is een zogenaamde 'Conditional Access Module' (CAM) nodig. Dat is een platte, kleine insteekkaart waarin je de smartcard van een provider moet steken. Hierna heb je geen losse ontvanger meer nodig en kun je met de afstandsbediening van de televisie van kanaal wisselen. Afhankelijk van de specificaties van het televisietoestel kun je op deze manier SD- en HD-kanalen bekijken en bij sommige televisies zelfs opnemen. Een belangrijk voordeel is dat de uiteindelijke beeldkwaliteit beter is en dat je geen los kastje bij je tv hebt. Het nadeel is dat je alleen de zender waar je naar kijkt digitaal kunt opnemen.

DVR of PVR

Met een Digital of Personal Video Recorder vertaal je niet alleen het digitale signaal, maar kun je ook op de in de decoder ingebouwde harde schijf programma's opnemen. Omdat in de meeste PVR's meerdere ontvangers zitten, kun je één zender digitaal bekijken en een ander digitaal opnemen. Met de time shift-functie kun je met een DVR programma’s pauzeren of terugspoelen wanneer je dat wenst.

Interactieve decoders

Als je ook interactieve televisie (video on demand en programma gemist) wilt ontvangen, moet je decoder of PVR hiervoor geschikt zijn. De provider die interactieve tv aanbiedt, levert standaard zo'n decoder bij het tv-abonnement. Gebruik je nog een oude decoder, dan kan dat een reden zijn om over te stappen. Bekijk de abonnementen voor interactieve televisie in onze internet en tv vergelijker.


Geactualiseerd: maandag 16 oktober 2023

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.