Internet via stopcontact: is dat wel zo verstandig?
Internet via een stopcontact, het klinkt misschien raar, maar het kan veel voor je betekenen! Je bent in de woonkamer op je laptop een serie aan het kijken. Het is al laat en je loopt met je laptop naar boven om de aflevering in je bed af te kijken. Je hebt nog niet op ‘play’ gedrukt of de aflevering begint al te haperen. Geïrriteerd leg je je laptop aan de kant. Morgen kijk je die serie wel af, want met het wifi-bereik boven, kun je die serie wel vergeten. Dit is een probleem dat nog te vaak voorkomt, terwijl het te verhelpen is voor zowel je internet als de wifi dankzij internet via het stopcontact.
Ga snel naar:
- Hoe werkt internet of wifi via stopcontact?
- Wat zijn de voor- en nadelen van internet via stopcontact?
- Hoe krijg je internet via stopcontact?
- Heeft internet via stopcontact ook invloed op mijn abonnement?
- Alternatieven voor wifi via stopcontact
Hoe werkt internet of wifi via stopcontact?
Je kunt zowel het bereik van de bekabelde verbinding als van het draadloze wifi-netwerk verbeteren door de stopcontacten in jouw huis te gebruiken. Elk huis heeft een netwerk van elektriciteitskabels. Die kabels kun je gebruiken als een uitbreiding op het (wifi)netwerk. Hiervoor heb je tenminste twee powerline adapters nodig.
Je plaatst de eerste powerline adapter altijd in een stopcontact dicht bij je router. Deze kun je met de router verbinden, waarna je een tweede powerline adapter(s) ergens anders in huis kunt plaatsen. Dit kun je aanvullen met meerdere adapters. Deze apparaatjes sturen het internet signaal in je huis via het stroomnet naar elkaar. Dat stopcontacten zijn aangesloten op verschillende groepen is geen probleem. Deze adapters werken namelijk op dezelfde fases en de meeste woningen zijn aangesloten op dezelfde fase.
Powerline adapter
- De powerline (stroomkabel) adapter is een klein apparaat dat in een stopcontact gestoken kan worden. Het wordt ook wel homeplug adapter genoemd.
- Je hebt er minstens twee nodig. Afhankelijk van het gekozen type kun je deze set powerline adapters uitbreiden met losse adapters die je overal in huis kunt plaatsen.
- Wat de beste powerline adapter voor jou is, hangt af van de wensen. Er zijn adapters waarmee je wifi via een stopcontact beter door het huis kunt verspreiden. Je verbindt dan bijvoorbeeld de smartphone via het wifisignaal van de adapter. Hierdoor is draadloos internet beschikbaar op plekken waar normaal gesproken geen signaal te vinden is.
- Er zijn adapters waarmee je het internetsignaal via een stopcontact kunt verspreiden. Hierdoor kun je op plekken waar geen ethernetkabel loopt toch gemakkelijk gebruikmaken van het internet, of op zolder genieten van de wifi die bijna net zo goed werkt als in de woonkamer.
- Met draadloos tv kijken via een stopcontact bespaar je jezelf namelijk een hoop gedoe met kabels.
- Je kunt powerline adapters op verschillende manieren bedienen. Kies het type dat het beste bij jou past. Via een app, of met een programma op de computer. Er zijn powerline adapters die je met een druk op de knop met elkaar kunt verbinden.
Bekabelde verbinding
Zonder dat je kabels hoeft te trekken, kun je de powerlines gebruiken om het internet via het stopcontact overal in huis beschikbaar te maken. Koop je de versie met geïntegreerde stopcontacten dan nemen de apparaten ook geen stopcontact in beslag. En kun je jouw computer via de kabel op de adapter aansluiten, met een kabel of een draadloos signaal. Jouw computer moet dan geschikt zijn voor wifi.
Wat zijn de voor- en nadelen van internet via stopcontact?
Dat de wifi via een stopcontact je slaapkamer gemakkelijk kan bereiken is natuurlijk fijn. Op een zolderkamer waar geen internetkabel loopt toch gebruik kunnen maken van het ethernet dankzij internet via een stopcontact is natuurlijk ook top. Helemaal nu we vaker vanuit huis werken en soms op zoek moeten naar een gepaste werkruimte in huis. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van internet via het stopcontact?
Voordelen
- Je kunt gebruikmaken van het internet of de wifi op plekken waar dit eerder niet mogelijk was.
- Je hoeft niet met kabels in de weer voor een goede verbinding met het internet of de wifi.
- Geen last meer van een haperende verbinding omdat je te ver weg bent van de router.
- Het is gemakkelijk te installeren met de bijgeleverde handleiding.
- Het hoeft geen stroompunt in te nemen, wanneer je voor een adapter met een geïntegreerd stopcontact kiest.
- Het is geschikt voor ieder netwerk, je hoeft dus niet specifiek DSL of kabel te hebben, het werkt ook bij glasvezel.
Nadelen
- De kwaliteit is afhankelijk van je stroomnetwerk en dus de kwaliteit van de elektriciteitskabels. Is je huis al ouder, dan kunnen de oudere kabels de verbinding minder stabiel maken.
- Je hebt (zeker voor de eerste adapter) een geaard stopcontact nodig. Heb je een relatief nieuwe woning? Dan heb je geaarde stopcontacten. Sinds 1996 is dat verplicht namelijk.
- Er moet een stopcontact beschikbaar zijn. Heb je in een bepaalde ruimte geen stopcontact of stroomnet? Dan is het gebruik van powerline adapters niet mogelijk. Je kunt dan beter kiezen voor een wifi hotspot (met de mobiele telefoon).
- Een druk stopcontact kan zorgen voor een minder stabiele verbinding. Kies waar mogelijk dus voor een stopcontact en/of groep waar minder apparaten op zijn aangesloten.
- Een powerline adapter verspreidt de wifi via een stopcontact. Het versterkt het signaal van de wifi zelf niet. Is het signaal van je wifi of de internet snelheid onvoldoende? Een powerline adapter zal dit probleem niet verhelpen. Wel kun je natuurlijk het internet vergelijken om te kijken of je dit kunt verbeteren.
- Verschillende merken kunnen niet samen gebruikt worden.
- Goedkope powerline adapters kunnen storingen veroorzaken op de andere apparaten die aangesloten zijn op jouw stroomnetwerk.
Hoe krijg je internet via stopcontact?
Omdat je één van de adapters aansluit op een stopcontact in de buurt van een router, kun je deze op de router aansluiten. De andere adapter sluit je daarna aan op een stopcontact in een andere ruimte in de woning. Kies een plek uit in de woning waar het draadloze signaal niet zo goed is, om het bereik hier te verbeteren. Via het stroomnetwerk van je woning wordt het signaal verspreid. Hierdoor kun je wifi via een stopcontact verspreiden naar de kelder en je laptop aansluiten op internet via een stopcontact op zolder.
Het is natuurlijk belangrijk om te kijken naar de specificaties van de adapters. Waar wil je de adapters bijvoorbeeld voor gebruiken? Je kunt hiermee internet via een stopcontact verspreiden, maar kunt natuurlijk ook wifi via een stopcontact verspreiden. Je kunt kiezen voor ethernet, wifi of zelfs allebei. Zo zijn er namelijk ook adapters die zowel de wifi verspreiden als een ethernetaansluiting mogelijk maken. Ook zijn er verschillende manieren waarop je deze adapters kunt installeren en aansturen. Kijk naar deze specificaties en kies de adapters die je het handigste lijken of het beste passen bij de situatie.
Aanvragen bij provider?
Providers bieden powerline adapters meestal niet aan. In plaats van internet of wifi via een stopcontact bieden providers daarom vaak een mesh-netwerk aan. Dit is een wifinetwerk met meerdere verbindingspunten. Deze wifipunten staan met elkaar in verbinding. Wanneer je je door het huis verplaatst zul je daarom automatisch gebruik maken van het punt dat het dichtst bij je in de buurt is. Dit is vaak duurder dan het aanschaffen van powerline adapters. Wel zal de snelheid van de wifi beter zijn, via powerline adapters kan deze namelijk wat afnemen. Elektriciteitskabels zijn niet specifiek gemaakt om internet en wifi signalen door te geven.
Kopen via een website?
Er zijn verschillende websites waar powerline adapters verkocht worden. Je kunt deze direct bij verschillende fabrikanten kopen of via een webwinkel zoals Coolblue of Bol. Kijk daarom online naar de verschillende adapters en kies eerst de adapters uit die je wilt aanschaffen. Kijk daarna waar je deze online kunt kopen. Of bezoek een computerwinkel in de buurt.
Heeft internet via stopcontact ook invloed op mijn abonnement?
Nee, internet via een stopcontact heeft geen invloed op je abonnement. Dit komt doordat internetabonnementen voor thuis altijd onbeperkt zijn. Ook al maak je mogelijk meer gebruik van je internet of wifi omdat deze nu op je slaapkamer wel te gebruiken is, zal dit geen verschil maken. Daarnaast zal er sowieso niet veel veranderen omdat je vaak op andere plekken gebruik maakte van het internet of de wifi voordat je dit op een andere plek kon. Het verbruik blijft daarom gelijk, alleen de plaats waar je gebruik maakt van het internet verandert. Wel is het internet of de wifi via een stopcontact vaak wat minder snel dan wanneer je direct naast de router staat. Natuurlijk kun je een internet speedtest doen om te zien hoe snel het internet bij je thuis is op verschillende plekken.
Alternatieven voor wifi via stopcontact
Er zijn natuurlijk meerdere manieren om het internet of het wifisignaal in huis uit te breiden en/of te verbeteren. Internet via een stopcontact is namelijk niet de enige optie die je hebt. En het hoeft ook niet de beste optie te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld:
- Een wifi router met een hoger zendvermogen installeren.
- Een accesspoint laten verbinden met een netwerkkabel.
- Een wifi-versterker installeren.
- Een mesh-netwerk installeren.
De meeste providers leveren een nieuw modem en wifi-ondersteuning als je nieuwe klant wordt. Dan ben je meteen weer helemaal bij de tijd en hoef je zelf niet veel te doen.. Check jouw postcode voor de mogelijkheden op jouw adres en stap over!
Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.