Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Verschillende internetverbindingen

In Nederland zijn er vijf verschillende mogelijkheden om verbinding te maken met het internet.

Ga snel naar:

Verbinding met het internet via glasvezel, DSL of kabel

Via het telefoonnetwerk

Er waren ooit drie manieren om via het koperdraad telefoonnetwerk online te geraken. Inbellen met een analoog modem, via ISDN of een verbinding via (A)DSL. De eerste twee zijn al lang op hun retour danwel verdwenen en zullen hier verder niet besproken worden. Voor een DSL verbinding wordt de telefoonlijn gesplitst voor het doorgeven van telefoon- en internetverkeer.  Je hebt (A)DSL en VDSL, laatstgenoemde is de snellere variant. Voorbeelden van providers zijn KPN, Solcon en Online.nl. Budget Alles in 1, Freedom en Youfone zijn de relatieve nieuwkomers op deze markt. Bij DSL neemt de snelheid af als je verder van de wijkcentrale woont. 

DSL-providers bieden ook televisie aan. De techniek die hiervoor gebruikt wordt, heet IP-TV. Doe een postcodecheck om te kijken of op jouw adres de snelheid hoog genoeg is voor het doorgeven van digitale televisie en voor eventuele extra’s, zoals het opnemen van tv programma's of het aansluiten van een tweede tv.

Via kabel

Het is al sinds 1995 mogelijk gebruik te maken van internet via de televisiekabel, CAIW was de eerste kabelexploitant in Nederland die dit mogelijk maakte. Ten opzichte van die beginperiode zijn de snelheden aanzienlijk verbeterd. Anno 2024 hebben we één hele grote landelijke kabelaanbieder: Ziggo. Kleinere providers zijn Caiway en Delta (eerder bekend als Zeelandnet). Deze twee partijen timmeren samen aan de weg als Delta Fiber. En winnen vooral op glasvezel gebied snel terrein. Kabelaanbieders zijn van oorsprong tv-aanbieders. Televisie is dan ook de basisdienst die je verplicht moest afnemen. Bij Ziggo kun je sinds oktober 2021 'alleen internet' contracten afsluiten.

  • Snelheid - Kabelaanbieders kunnen abonnementen leveren met hoge snelheden. En de afstand tot een centrale maakt niet uit, er kan maximaal 10% afwijking zitten in te halen snelheid. De snelheid van het pakketten ligt tussen de 20 en 1000 Mbps.
  • TV en telefonie - De kabelaars bieden extra diensten aan via interactieve televisie, zoals uitzending gemist en het huren van films. En je kunt bellen, vaak zijn er aanvullende bundels beschikbaar. Zoals Bellen naar het buitenland of Onbeperkt bellen.

Overstappen naar een andere kabelaar? Per regio levert slechts één kabelaanbieder haar diensten. Aan de hand van de postcodecheck kun je opzoeken welke kabelaanbieder dit voor jou is. Het is een groot nadeel dat er maar één kabelaar levert op jouw adres: ben je ontevreden over je provider, dan kun je dus niet naar een andere kabelaar overstappen. Er is een klein beetje hoop dat er toch wat gaat gebeuren op dit gebied, mocht dat zo zijn dan zullen we dat hier vermelden.

Via glasvezel

Glasvezel is nog niet in heel Nederland beschikbaar, maar wel op steeds meer plaatsen. Uit de ACM Telecommonitor over het derde kwartaal van 2023 blijkt dat er inmiddels veel meer huishoudens op een glasvezelnetwerk zijn aangesloten,  dan op het kopernetwerk. Er zijn ruim 6,7 miljoen aansluitingen met 2,57 miljoen abonnementen (niet iedereen gebruikt de aansluiting). Op het kopernetwerk lopen 1,92 miljoen abonnementen. Voor de volledigheid, het aantal kabelabonnementen is het hoogst met 3,35 miljoen, hier is wel een daling te zien van 27.000.

Bij de uitrol van glasvezel in Nederland heeft KPN tot nu toe het grootste deel voor zijn rekening genomen, met een aandeel van tussen de 60 en 65 procent. Het aandeel van Delta Fiber ligt tussen de 15 en 20 procent en van Opendutchfiber tussen de 5 en 10 procent.

In onze alles-in-1-vergelijker vind je ook glasvezelabonnementen. Glasvezelaanbieders zijn bijvoorbeeld KPN, Online.nl, Delta en Odido. De verbindingen zijn heel erg stabiel, en er is vrijwel geen verlies van snelheid. De afstand tot de wijkkast of veel gebruikers op dezelfde kabel heeft bij glasvezel geen negatief effect. Glasvezel kan honderden megabits per seconde leveren en uploaden gaat even snel als downloaden. Een hoge uploadsnelheid is handig als je zelf vaak grote bestanden, zoals foto’s en video’s online zet. De glasvezel aanbieders leveren waar mogelijk ook 4K (UHD) televisie.

Via het mobiele netwerk

Je kunt een mobiel modem of een dongel gebruiken. In vergelijking tot DSL en kabel is de prijs/snelheid verhouding echter nogal nadelig, met name omdat op het mobiele netwerk datalimieten gelden. Hier vind je de vergelijking van mobiel internet.

Tussenvorm - Thuis via 4G of 5G: Odido en KPN

Op 14 oktober 2024 introduceert Odido Klik&Klaar Internet. Internet voor thuis via het 5G netwerk van Odido. Hiervoor had Odido een onbeperkt abonnement voor thuisinternet via 4G. Het nieuwe abonnement gaat de competitie aan met DSL, glas en de kabel. Het kost € 25 per maand en behaalt maximaal 300 Mbps download. KPN levert een 4G internetdienst als aanvulling op een abonnement via de koperlijn. De operator hanteert een postcodecheck en biedt het alleen op adressen waar via DSL minder dan 15 Mbps te verwachten is en waar voldoende capaciteit in het 4G-netwerk is. KPN levert de 4G-router gratis in bruikleen. Bij dit abonnement is de vaste aansluiting bepalend. En net zoals bij die aansluiting is er geen datalimiet.

Via satelliet

De communicatie verloopt in dit geval via een satelliet. Er worden twee soorten satellietdiensten aangeboden:

  • One-Way satelliet: je zoekt via de telefoonlijn verbinding en krijgt data via de satelliet terug.
  • Two-Way satelliet: alle communicatie verloopt via de satelliet.

Je hebt een schotel nodig, de aanschaf hiervan is relatief duur. Omdat de snelheid via de satelliet niet erg hoog is, is dit alleen interessant voor locaties waar andere technieken niet of beperkt beschikbaar zijn.


Geactualiseerd: donderdag 17 oktober 2024

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.