Alles over mobiele data
Overal en altijd online zijn via een laptop, tablet of mobiele telefoon, via het 3G, 4G of 5G-netwerk van telecomproviders. Dat is handig als je buiten de deur bent en toch toegang wilt hebben tot de digitale snelweg. Alles over mobiele data.
Ga snel naar:
- Data op je mobiel
- Op je tablet
- Op je laptop
- Dataverbruik
- Kosten voor mobiele data
- Kosten in het buitenland
- Snelheid van mobiele data
- Factoren die de snelheid bepalen
- Tips en tricks
Data op je mobiel
Via mobiel internet kun je er voor zorgen dat je met ieder device altijd en overal verbonden kunt zijn met het internet. Dit gaat in veel gevallen via het 4G netwerk van de telecomaanbieders (en soms via 3G of 5G). Er zijn op dit moment drie mobiele netwerken in Nederland waar alle telecomaanbieders op aangesloten zijn. Deze netwerken worden beheerd door KPN, Vodafone en Odido.
Mobiele data werkt via een simkaart in een apparaat die het mogelijk maakt 'internet uit de lucht te halen'. Niet ieder apparaat ondersteunt zo'n simkaart en daarom kan je mobiele telefoon fungeren als een router door gebruik te maken van tethering / hotspot. Wanneer je deze functie aanzet kun je andere apparaten verbinden met je mobiel waardoor bijvoorbeeld je laptop ook is voorzien van internet. Let op, hierdoor ga je wel sneller door je databundel heen.
Op je tablet
Er is weing verschil tussen een tablet en de smartphone. Net als bij je mobiel kun je ook in je iPad of tablet een simkaart doen. Met de simkaart die je in de tablet stopt, maak je ook gebruik van het 3G, 4G of 5G-netwerk.
Er zijn verschillende soorten simkaarten die je in je iPad of tablet kunt stoppen.
Micro simkaart voor iPad en tablet
De iPad en andere tablets maken gebruik van een micro simkaart, als ze geschikt zijn voor 3G en/of 4G. Het verschil tussen een micro- en een 'ouderwetse' simkaart is dat een micro simkaart (3FF SIM) technisch geavanceerder is. Zo heeft de micro simkaart:
- meer opslagruimte;
- speciale chiptoepassingen voor de provider (meerdere applicaties die tegelijk gegevens opvragen op de simkaart);
- meer controle (de gsm-mast waarmee een verbinding is, kan geautoriseerd worden);
- veiligheidsfuncties (meerdere soorten pincodes).
De fysieke afmeting van de chip is niet kleiner geworden, alleen de afmeting van de kaart waarin de chip zit. Als je een nieuwe kaart bestelt, krijg je meteen alle gangbare afmetingen toegestuurd.
Nano simkaart
De nieuwste tablets maken gebruik van een nanosim. Deze is nog een paar millimeters kleiner dan de micro simkaart, met afmetingen van 12,3 bij 8,8 millimeter. Als je een microkaart hebt dan kun je die niet op maat knippen, het kaartje is niet alleen kleiner maar ook dunner (er zijn overigens wel instructie filmpjes waar je kunt zien dat je het kaartje kunt 'bijschuren'. Wij adviseren het schuurpapier met rust te laten en een nieuwe kaart aan te vragen, je krijgt er dan een die in alle gangbare kaarthouders past).
Mobiel internet abonnementen voor de iPad en tablet
Een paar jaar geleden waren er aanzienlijk meer data-abonnementen beschikbaar dan nu, je had zelfs contracten speciaal gericht op de iPad. Er is nog een beperkt aantal pakketten op de markt, het gebruik van wifi heeft de data abonnementen uit de markt geprijsd. En je moet voor een tablet een data-only 097-nummer hebben. De meeste providers hebben geen simkaarten met deze nummers in hun portfolio en kaarten met 06-nummers mogen (eigenlijk) niet gebruikt worden in tablets.
Daarnaast kun je een mobiele telefoon met MB-bundel als wifi hotspot gebruiken. Bekijk hiervoor de TOP 5 mobiel internet.
Op je laptop
Je kunt tethering of een wifi-hotspot gebruiken, dan gebruik je de mobiele internettoegang van een ander apparaat. Je kunt ook gebruik maken van een dongel. Dat is een klein apparaatje dat je via usb aansluit op de computer. In de dongel zit een simkaart (prepaid of abonnement). De dongel is een mobiel modem.
Dataverbruik
Datagebruik wordt in MB (MegaByte) of GB (GigaByte) gemeten. Wat je met een MB kunt, hangt bijvoorbeeld af van de website. Filmpjes van YouTube of websites met veel afbeeldingen verstoken veel data, een website als 9292ov kost bijna niets. Hoeveel je nodig hebt, is persoonlijk, maar er zijn wel enkele indicaties. Gemiddeld wordt in Nederland per smartphone zo'n 6000 mobiele MB's per maand gebruikt.
Op de maandelijkse factuur van je abonnement kun je achteraf zien hoeveel dataverkeer je hebt verbruikt. Op het apparaat (instellingen) of via een app van jouw aanbieder zou je het dataverkeer real-time in de gaten moeten kunnen houden.
Kosten voor mobiele data
Er wordt afgerekend per MB of databundel. Bij veel providers kun je kiezen voor het bijkopen van tegoed als de maand nog niet afgelopen is en de bundel wel op is. Bij bijvoorbeeld KPN en Odido gaat de snelheid aanzienlijk naar beneden bij overschrijding van de bundel (speeddrop). Het aanbod voor data only pakketten (aansluitingen waarmee je niet kunt bellen) is heel erg beperkt.
Kosten in het buitenland
Gebruik van de mobiele telefoon, tablet of laptop buiten de EU is over het algemeen duur. Bekijk daarom de tarieven van je bestemming in ons buitenland overzicht. Binnen de EU kun je jouw pakket net zo gebruiken als in Nederland. Uitzondering is onbeperkt gebruik in Nederland, in de andere EU-landen mogen beperkingen gelden. Jouw telecompartij moet dit wel duidelijk aangeven.
Snelheid van mobiele data
Dit is de snelheid waarmee data binnenkomt of verstuurd wordt vanaf je mobiele apparaat. Bijvoorbeeld de tijd die het kost om een filmpje op YouTube te laden (of er af te halen). Deze snelheid wordt uitgedrukt in Gbps (Gigabit per seconde), Mbps (Megabit per seconde) of Kbps (Kilobit per seconde).
Voor het bekijken van filmpjes geldt dat hoe hoger de snelheid is, hoe vloeiender een filmpje wordt afgespeeld. Bij het versturen of ontvangen van een bericht - bijvoorbeeld via WhatsApp - is snelheid minder belangrijk, de hoeveelheid data van zo’n berichtje is erg klein. En WhatsApp heeft er een kunst van gemaakt foto’s en filmpjes zo klein te maken zodat het versturen ook weinig bandbreedte in beslag neemt en snelheid niet echt een rol speelt. Dat is wel het geval als je bijvoorbeeld foto's in hoge kwaliteit wilt up- of downloaden, is de snelheid laag dan moet je langer wachten.
Belangrijk is dat de snelheden die providers tonen in eerste instantie theoretische of maximale snelheden zijn. De daadwerkelijke snelheid is afhankelijk van verschillende factoren, zoals drukte op het netwerk en het aantal zendmasten in de buurt. Sinds 2018 moeten de telecompartijen ook de praktische snelheden tonen (dat is wat er gemiddeld gehaald wordt).
Factoren die de snelheid bepalen
- Type Netwerk - Er zijn verschillende mobiele netwerken, namelijk 2G (GPRS/EDGE), 3G (UMTS/HSPA), 4G (LTE) en 4G+ en 5G. Het type netwerk bepaalt de snelheid.
- Hardware - Er zijn verschillen tussen de maximale snelheden die verschillende mobiele telefoons, tablets en dongels aankunnen. In de regel ondersteunen oudere toestellen niet de hoogst haalbare snelheden. De meeste 3G toestellen ondersteunen bijvoorbeeld een maximumsnelheid van 7 of 14.4 Mbps. De 4G toestellen kunnen 25 Mbps of meer aan.
- Niet elk pakket biedt dezelfde snelheid. Per pakket moet de (haalbare) snelheid vermeld worden.
- Locatie - Afhankelijk van hoe dicht je bij een zendmast staat, wisselt je snelheid. Hoe dichter je je bij een mast bevindt, hoe sneller. Daarnaast maakt het ook nog verschil in wat voor soort gebouw je je bevindt. Sommige gebouwen zijn erg massief of bevatten veel metaal (kooiconstructie) en laten daardoor maar weinig signalen van de zendmasten door, dit werkt vertragend. Sta je onder/pal naast een zendmast, dan bestaat de kans dat het bereik helemaal minimaal is, de zendmast zendt namelijk niet naar beneden uit.
- Beweging - Als je je verplaatst van A naar B is de kans groot dat je gebruik maakt van verschillende zendmasten. Dit beïnvloedt de snelheid. Dit geldt zeker bij een reis met de trein, waarbij je veel verschillende zendmasten gebruikt. Vandaar dat NS wifi in de trein aanbiedt.
- Drukte - Hoe meer mensen gebruik maken van dezelfde zendmast hoe trager de verbinding wordt. Ook de data die al die mensen opvragen beïnvloedt de snelheid. Als iedereen online filmpjes zit te kijken is de snelheid lager dan als al diezelfde mensen alleen WhatsAppen via dezelfde zendmast.
- Type dataverbruik - Als je bijvoorbeeld een druk bezochte site wilt bezoeken dan duurt het veel langer voordat je op de site bent dan als je een site bezoekt waar weinig gebruikers op zitten.
Tips en tricks
- Gebruik wifi, dan gebruik je geen data uit je bundel. Stel dit zo in dat je telefoon vanzelf overschakelt op wifi zodra er een toegankelijk netwerk in de buurt is.
- Gebruik wifi-hotspots van de providers, bijvoorbeeld van KPN of Ziggo. Afhankelijk van je type abonnement is gebruik van deze hotspots gratis.
- Als je zeker wilt weten dat je smartphone geen data gebruikt, schakel dan mobiele data uit in de instellingen.
- Bij een nieuw abonnement rekent de provider in eerste instantie buitenbundeltarieven als de overstap nog niet gerealiseerd is. Dit geldt dus alleen als je de nieuwe simkaart al in gebruik hebt genomen voor de overstapdatum.
- Gebruik jouw omgeving op de website of de app van je provider om inzicht te krijgen in je datagebruik. Alle smartphones houden mobiel dataverbruik ook bij, zie de instellingen van jouw telefoon.
- Schakel dataroaming uit in het buitenland. Zo voorkom je dat je ongemerkt data gebruikt in het buitenland.
- Weet wat er gebeurt als je door je bundel heen bent. Betaal je een hoger buitenbundeltarief, gaat de snelheid naar beneden of kun je niet meer mobiel online? Kies de optie die het beste bij jou past.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.