Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

5 Tips voor veilig internetten

door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten

'Veilig internetten heb je zelf in de hand'. Met deze slogan wil de overheid consumenten waarschuwen voor alle gevaren op internet. Veel Nederlanders zijn zich niet bewust dat wat op internet wordt geplaatst openbaar is en in verkeerde handen kan komen. De overheid is daarom de campagne 'Veilig Internetten' gestart. 

Wat kunt u doen? Vijf tips voor veilig internetten:

Tip 1: Update software en zet uw firewall aan. 
Iedere PC heeft een firewall, maar tegenwoordig is hij vaak onderdeel van een uitgebreider beveiligingspakket met ook daarin ook uw virusscanner. Zorg ervoor dat hij altijd aanstaat.

Door uw virusscanner up–to–date te houden, is hij altijd op de hoogte van de meest actuele beveiligingslekken. Accepteer daarom alle aangeboden updates. Of nog handiger, stel een automatische update in.

Daarnaast is het verstandig om erop te letten dat uw webbrowser (Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome of Opera) aan een aantal veiligheidsvoorwaarden voldoet. Accepteer daarom ook hiervoor alle updates. 

Tip 2: Check altijd het webadres voor u betaalt.
Let op als u online shopt. Als een site nieuw voor u is, check dan altijd bij wie u winkelt. Is het een bestaand bedrijf en staan alle contactgegevens vermeld? Staan er privacy-, leverings- en betaalvoorwaarden op de site? En zijn ze aangesloten bij een keurmerkorganisatie als Thuiswinkel.org?

Een veilige betaalomgeving herkent u aan het hangslotje onderin en een url die begint met https, waarbij de s staat voor ‘secure’.

Tip 3:  Ga bewust om met uw persoonsgegevens
Denk goed na over wat u van en over uzelf blootgeeft op internet. Wilt u dat iedereen kan zien wat uw e-mailadres is, waar u woont of wat uw mobiele nummer is?  Wees ook in chats en krabbels op Hyves niet te loslippig over uw persoonlijke gegevens en deel sowieso nooit zomaar pincodes, wachtwoorden of uw geboortedatum online.

Bepaal kritisch wie u in uw sociale netwerk toelaat - en wie niet.

Sta ook even stil bij wat u wel en niet over uzelf vertelt als u een online formulier invult. Check in ieder geval altijd of het webadres klopt en of er officiële keurmerken en certificaten zijn. En lees even de privacyvoorwaarden, zodat u weet wat er met je gegevens gebeurt.

Tip 4:  Open nooit zomaar bestanden
Mailt iemand die u niet kent u een bestandje? Niet openen. Want de kans bestaat dat u hiermee iets schadelijks op uw computer installeert. Spyware bijvoorbeeld, die informatie bijhoudt over wat u op internet doet. Of die nog erger, uw inloggegevens of pincode achterhaalt. Maar let ook op bijlagen in e-mails van ‘bekenden’. Internetcriminelen worden helaas steeds handiger. Ze kunnen zich ook voordoen als een vriend en u zo een schadelijk bestandje sturen.

Download alleen programma’s van websites die u vertrouwt en lees de gebruiksrechtenovereenkomst of privacyverklaring voor u iets downloadt. 
Simpel gezegd: vertrouwt u het niet? Open het dan niet.

Tip 5:  Wees alert op contacten die aanbiedingen doen of om gegevens vragen
Een verzoekje om uw aanmelding te bevestigen van een site waarvoor u hebt aangemeld: logisch. Maar een ongevraagd verzoek om ergens in te loggen of om uw wachtwoord of creditcardnummer in te voeren, deugt meestal niet. Reageer daar dus niet op, ook niet als het afkomstig lijkt van een betrouwbare afzender. De kans is namelijk groot dat hier phishers achter zitten (oplichters die uw gegevens proberen te ontfutselen).

Blijf dus alert. Bedenk allereerst dat een bank of andere instantie u nooit zomaar online om belangrijke gegevens zal vragen. Laat u daarbij niet misleiden door het afzendadres, dat is makkelijk te vervalsen. En bel bij twijfel over de echtheid van een mail altijd met de helpdesk van de klantenservice. Zij kunnen u zo vertellen of ze de afzender zijn of niet.

Geactualiseerd: woensdag 22 juli 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.