Een glasvezelabonnement afsluiten? Check de 5 tips!
door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten
Het lezen van nieuws, bijhouden van je mail, social media en het downloaden van films en muziek. Tegenwoordig maken veel mensen steeds meer gebruik van internet en ieder op zijn eigen manier. Wie sneller wil internetten dan via de ADSL-lijn kan kijken naar een glasvezelabonnement. Deze opkomende techniek kan honderden megabits per seconde leveren en daarnaast gaat uploaden evensnel als downloaden.
Volgens Onderzoeksbureau Stratix waren er in mei 2014 ruim 2,1 miljoen huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk, waarvan een derde ook daadwerkelijk een abonnement afgesloten heeft bij een glasvezelaanbieder. Flevoland, Overijssel en Gelderland vormen de top 3 provincies met de hoogste glasvezeldekking. Welke abonnementen zijn er op dit moment en waar moet je op letten bij het kiezen van een glasvezelabonnement?
1. Kies je snelheid
De internetsnelheid van glasvezelabonnementen wordt uitgedrukt in Mbps (megabit per seconde) Elk glasvezel abonnement kent een eigen down- en uploadsnelheid die varieert van 20 Mbps tot 500 Mbps. Mbps staat voor megabit per seconde en geeft aan hoeveel data de verbinding per seconde kan doorgeven. Het verschil merk je vooral bij het up- en downloaden van bestanden, zoals het streamen van films en muziek of werken in de cloud. Bij glasvezel zijn de down- en uploadsnelheid gelijk aan elkaar, waardoor het beide even snel gaat. Dit is vooral merkbaar bij het uploaden van bijvoorbeeld een digitaal fotoalbum. Bedenk dus goed welke snelheid past bij jouw gebruik.
Of de snelheid van een glasvezelabonnement haalbaar is op jouw adres, kan met behulp van de postcodecheck gecontroleerd worden. Houd er wel rekening mee dat de internetsnelheid die bij een abonnement vermeld wordt geen garantie is dat je die ook altijd haalt. Is de snelheid bijvoorbeeld 50 Mbps dan betekent dit dat de maximale snelheid die je kunt halen 50 Mbps is. In praktijk is er echter vaak een verlies in snelheid. Dit heeft te maken met een aantal factoren, zoals de techniek van internet, de afstand van jouw huis naar de wijkcentrale, de kwaliteit van de lijn en hoeveel mensen er tegelijk gebruik van maken van de verbinding.
2. Check de kernmerken van het abonnement
Vaak let je bij het afsluiten van een abonnement als eerste op de prijs en snelheid. Logisch, toch is het raadzaam om ook naar andere kenmerken te kijken. Kies je voor interactieve televisie dan is het noodzakelijk om een decoder te gebruiken. Bij veel aanbieders krijg je een decoder in bruikleen en in andere gevallen moet je er één kopen. En daarbij is het zenderaanbod bij een tv-abonnement ook per aanbieder verschillend. Welke standaardzenders zijn er en welke zijn daarvan in HD-kwaliteit? En beschikt het abonnement over andere extra tv-opties zoals ‘live opnemen en pauzeren’? Ook zit er vaak een verschil in de beltarieven. Al deze kenmerken kun je controleren bij de pakketten op Internetten.nl en Totaalwijzer.nl. Deze vind je onder de ‘specificaties’ van het abonnement.
3. Tel de apparaten in huis
In huis zijn vaak meerdere apparaten die gebruik maken van een internetverbinding. Denk hierbij aan mobiele telefoons, tablets en computers. Op het moment dat deze apparaten tegelijkertijd zijn verbonden met internet kan de verbinding slechter worden. Er is daarom veel bandbreedte nodig om de verbinding stabiel en snel te houden. Niet alleen gezinnen maar ook eenpersoonshuishoudens krijgen hiermee te maken, zeker nu ook steeds meer huishoudelijke apparaten over een internetverbinding beschikken.
4. Alles-in-1 voordeliger dan losse producten
Wanneer je een Alles-in-1 pakket afneemt bij een provider ben je vaak voordeliger uit dan wanneer je de producten los aanschaft. Daarnaast krijg je vaak leuke extra’s, zoals bijvoorbeeld een gratis installatie, extra producten en kortingen. Het vergelijken van de alles-in-pakketten is daarom zeker de moeite waard! Bovendien is het ook prettig om alle producten bij één provider te hebben, zo staat ook alles overzichtelijk op één factuur. Een nadeel van een Alles-in-1 abonnement is dat er een kans bestaat dat je bij een storing niet meer kunt internetten, televisie kijken en bellen. Daarnaast moet je voor alles overstappen, als een onderdeel -bijvoorbeeld tv- je niet zo goed bevalt.
5. Check de randvoorwaarden
Tegenwoordig wordt moderne apparatuur steeds geavanceerder en vraagt daarom ook meer van een internetverbinding. Een luxe HD Smart televisie komt alleen goed tot zijn recht als de internetverbinding de datatoevoer aankan. Maar andersom ook. Maak je bijvoorbeeld nog gebruik van een oude computer, dan kunnen de gegevens minder snel verwerkt worden. Bedenk welke apparatuur je nog zou willen vervangen en voor welke apparatuur je de internetverbinding nodig hebt.
De aanbieders die alles-in-1 glasvezel pakketten bieden zijn Caiway, Fiber, KPN, Online.nl, OnsBrabantNet, Solcon, Stipte, Tele2, Telfort, Vodafone en XS4ALL. De contractduur is in bijna alle gevallen 12 maanden. Alleen Tele2 biedt 2-jarige contracten en Online.nl en Fiber bieden zowel 1- als 2-jarige contracten.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Regelmatig overstappen naar nieuwe provider scheelt tot wel € 250 per jaar
30 sep Door regelmatig over te stappen, kun je jaarlijks wel € 250 op internetkosten besparen. Toch stapt m...
-
Odido introduceert 5G voor thuis en gaat concurrentie aan met glasvezel
5 sep Odido introduceert in oktober 2024 5G internet voor thuis. Dit snelle internet is beschikbaar in hee...
-
Hoe herken je een onveilig wifi-netwerk?
22 mei Een openbaar wifi-netwerk gebruiken is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Wat m...
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
T-Mobile heet vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...