Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Europese richtlijnen voor corona-apps

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De Europese Commissie werkt aan richtlijnen voor het gebruik van apps tegen het coronavirus. Deze richtlijnen moeten uiterlijk 15 april gereed zijn. Ze moeten de privacy van Europeanen waarborgen.

Ook Nederland onderzoekt de inzet van apps*

Veel EU-lidstaten willen mobiele apps inzetten om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen. De apps brengen in kaart met wie coronapatiënten in contact komen, met als doel deze personen gericht te isoleren. Minister Hugo de Jong maakte dinsdag tijdens een persconferentie bekend dat ook Nederland onderzoekt of apps kunnen bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus. De overheid heeft twee apps op het oog.  De eerste app vertelt je of je in de buurt bent geweest van een andere gebruiker, die besmet blijkt te zijn. Je krijgt dan het advies om binnen te blijven en het verzoek om een tweede app te gebruiken. De tweede app is bedoeld om makkelijk contact te houden met een dokter in de buurt.

Beveiliging, databescherming en privacy

De Europese Commissie wil richtlijnen ontwikkelen voor zulke apps. De richtlijnen moeten onder meer helpen de apps te toetsen aan wetgeving op het gebied van beveiliging, databescherming en privacy. Tegelijkertijd wil de Europese Commissie met de richtlijnen de effectiviteit van de apps bewaken. De richtlijnen worden door de commissie in samenspraak met EU-lidstaten ontwikkeld.

* Update 13 april: 

Danny Mekić gaat in consumentenprogramma Kassa van 11 april in op de plannen van minister Hugo de Jonge om met een corona-app de verspreiding van het virus te beperken. 

Volgens Mekić zijn er een aantal punten waar zo’n corona app aan moet voldoen:
 
1. Anonimiteit, Jouw gegevens moeten anoniem blijven en de app moet je niet kunnen volgen.
2. De gegevens moeten op je telefoon worden opgeslagen en niet op een centrale plek.
3. Het moet op vrijwillige basis.
4. De app moet ook weer stoppen nadat de coronacrisis voorbij is en niet later weer eens voor iets anders gebruikt worden.
5. Het moet op open source basis. Dus de het script van de app, de code, moet openbaar zijn. Zodat voor iedereen transparant is wat de app doet en hoe die werkt.  

Als het aan Mekić ligt, worden de voorwaarden en doelstellingen van zo’n app vooraf wettelijk vastgelegd of wordt de app ondergebracht in een stichting waarin de regels en de doelstelling vooraf zijn vastgelegd.

Geactualiseerd: maandag 13 april 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.