Illegaal downloaden wordt minder
Leestijd: 2 minuten
Miljoenen in Nederland kunnen die verleiding niet weerstaan om illegaal te downloaden. Toch zal de mentaliteit meer naar de legaliteit verschuiven zoals in België en Duitsland, waar vaker tegen betaling liedjes worden gedownload. Dat zei Buma/Stemra-voorzitter Boerstoel tijdens zijn afscheid.
De digitalisering en de komst van internet hebben voor het auteursrecht grote gevolgen gehad. Boerstoel herinnert zich hoe IT-goeroe Negroponte twaalf jaar geleden bij een internationaal congres over auteursrechten in Washington een huis tekende waarop allerlei pijlen gericht waren: televisie, film, cd, radio etc. Daarnaast tekende hij het toekomstige huis met één dikke pijl met nullen en enen.
Iedereen dacht dat het zo’n vaart niet zou lopen, maar de digitale pijl heeft inmiddels de muziekindustrie in het hart getroffen. De nieuwe bedreiging komt van internet: het illegaal downloaden.
Toch staan de auteurs en componisten niet geheel in de kou. Er zijn ook nieuwe, positieve ontwikkelingen, schrijft de Volkskrant: 'Zo zorgt het finger-printing systeem, waarbij een computer aan de hand van eerder ingevoerde fragmentjes een liedje herkent, ervoor dat grootgebruikers, zoals de omroep en grote dance evenementen keurig hun rechten afdragen. ‘Maar daarmee haal je niet alles binnen. Je kunt natuurlijk in elk café iemand neerzetten die alles bijhoudt wat er gedraaid wordt, maar dat kan niet tegen aanvaardbare kosten,’ zei Jan Boerstoel tijdens zijn afscheid als voorzitter Buma/Stemra.'
In Duitsland is de politie deze week nog in actie gekomen tegen muziekpiraterij, zo staat op Nu.nl te lezen. Met behulp van speciale software werd gespeurd naar personen die vaak duizenden illegale bestanden uitwisselden via de 'ruilbeurs' eDonkey. Met hulp van een internetprovider konden uiteindelijk de namen worden achterhaald van 3500 gebruikers. De grootste overtreders wacht mogelijk een celstraf.
Laatste nieuws
-
Regelmatig overstappen naar nieuwe provider scheelt tot wel € 250 per jaar
30 sep Door regelmatig over te stappen, kun je jaarlijks wel € 250 op internetkosten besparen. Toch stapt m...
-
Odido introduceert 5G voor thuis en gaat concurrentie aan met glasvezel
5 sep Odido introduceert in oktober 2024 5G internet voor thuis. Dit snelle internet is beschikbaar in hee...
-
Hoe herken je een onveilig wifi-netwerk?
22 mei Een openbaar wifi-netwerk gebruiken is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Wat m...
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
T-Mobile heet vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...