Internetworm Sasser verspreidt zich razendsnel
Leestijd: 2 minuten
Het nieuwe computervirus Sasser heeft honderdduizenden computers getroffen. Zorg om Sasser worm neemt toe. Sasser opgewaardeerd naar high-risk. Gevolgen van Sasser-virus blijven beperkt.
Deze enigszins tegenstrijdige teksten zijn de koppen van berichten op vooraanstaande nieuwssites. Hoe het ook zij, gisteren haalde Sasser wel het radionieuws en werd gemeld dat ook Philips was getroffen.
Sasser is een internetworm die zich verspreidt met behulp van een kwetsbaarheid in Microsoft Windows. Via poort 9996 en 445 probeert het dit lek aan te spreken. Is het doelsysteem kwetsbaar dan wordt vervolgens via FTP het schadelijke wormbestand gedownload.
Op 3 mei stuurde Virusalert een zogeheten 'hiogh-risk alert' voor variant B, die zich razendsnel zou verspreiden. VirusAlert volgde daarmee het advies van een aantal expertise-partners.
Het virus Sasser kan actief worden zonder dat de gebruiker een e-mailbijlage opent. Ook als niemand gebruik maakt van de computer kan het virus toeslaan. De Sasser-worm maakt misbruik van een lek dat Microsoft op 13 april dit jaar heeft gemeld, maar gebruikers van een goede firewall zouden er geen last van moeten ondervinden. Wie voortdurend Windows (automatisch) update heeft er ook geen last van. Kwetsbare systemen zijn Windows NT, 2000, XP en Windows Server 2003 met daarin met name de poorten 445, 5554, and 9996. De eerste Sasser-worm is op 30 april gesignaleerd. Inmiddels is er ook al C en D-variant.
Sasser zou volgens experts tot dusver weinig schade aangericht hebben, behalve dat ze systemen opnieuw laten opstarten. Virusalert geeft aan dat Sasser versie D na infectie verschillende acties kan uitvoeren op het systeem zoals het openen en verwijderen van programma's en bestanden.
Microsoft geeft meer informatie over de kwetsbaarheid op een speciale pagina: Microsoft Security Bulletin MS04-011.
Laatste nieuws
-
Regelmatig overstappen naar nieuwe provider scheelt tot wel € 250 per jaar
30 sep Door regelmatig over te stappen, kun je jaarlijks wel € 250 op internetkosten besparen. Toch stapt m...
-
Odido introduceert 5G voor thuis en gaat concurrentie aan met glasvezel
5 sep Odido introduceert in oktober 2024 5G internet voor thuis. Dit snelle internet is beschikbaar in hee...
-
Hoe herken je een onveilig wifi-netwerk?
22 mei Een openbaar wifi-netwerk gebruiken is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Wat m...
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
T-Mobile heet vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...