Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Koninklijke chat gesaboteerd

Leestijd: 2 minuten

KPN heeft nader onderzoek gedaan naar de oorzaken van het mislukken van de chat- en videosessie met kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima. Het heeft uitgewezen dat hackers vanaf het begin van de uitzending meerdere pogingen hebben ondernomen om de chat en video omgeving plat te leggen.

De meeste daarvan werden door de beveiligde systemen afgeweerd. Een zgn. “distributed denial of service” aanval (D-DOS attack) op de “typist” (de vertaler van gesproken woord naar tekst) was uiteindelijk fataal en maakte een voortijdig einde aan de uitzending.

Een router (internet verkeer regelaar) die het binnenkomende videosignaal door moest leiden, werd plotseling geconfronteerd met een massale stroom verkeerspakketjes en bezweek bij de stand van 126 miljoen.

Er wordt van uitgegaan dat hackers via een kraakprogramma het IP adres van de “typist” achterhaald hebben en vervolgens massaal loze oproepen naar dit adres hebben verstuurd.

KPN stelt vast dat op dit onderdeel de beveiliging nog beter had gekund maar dat ook dan een massale aanval met fatale afloop niet had kunnen worden voorkomen.
Een onderzoek van het internet security bedrijf ITSX onderschrijft deze conclusies.
Ten aanzien van het gerezen misverstand rond het capaciteitsvraagstuk: KPN was met opdrachtgever een gegarandeerde capaciteit overeengekomen van 50.000 kijkers.
Aan het begin van de uitzending waren er ruim 5000 kijkers. Vermeend tekort aan capaciteit is dan ook niet de oorzaak van de problemen, aldus KPN.

Naar aanleiding van de mislukte chat- en videosessie via internet heeft het landelijke parket van het openbaar ministerie laten weten een nader onderzoek naar mogelijk gepleegde strafbare feiten te zullen initiëren.

Ook de NLIP (Nederlandse Vereniging van Internet Providers) verlangt verder een actievere opstelling van het Openbaar Ministerie, zo staat te lezen op Webwereld.

"De NLIP is van mening dat justitie veel meer pro-actief zou moeten optreden tegen dergelijke aanvallen." Een actieve opstelling zou het aangiftebeleid van providers na aanvallen vergroten. Nu weten providers volgens Hans Leemans niet waar ze terecht kunnen met hun aangifte. Bovendien zijn ze vaak bang voor represailles van cybervandalen.

Leemans (NLIP) pleit daarom voor een centraal elektronisch meldpunt.
 

Geactualiseerd: donderdag 30 juli 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.