'KPN dwarsboomt concurrenten bij aanleg glasvezel'
door Marit Veldkamp Leestijd: 2 minuten
KPN zet concurrenten in de glasvezelmarkt klem. Daardoor kan de snelle aanleg van glasvezel in stedelijk gebied mogelijk vertragen. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een marktstudie. Hoe komt de toezichthouder tot deze conclusie?
Frustratie
Aanleiding voor de marktstudie was een toenemend aantal signalen van partijen, dat zij tegen problemen aanlopen die de uitrol van glasvezel naar huizen vertragen of zelfs belemmeren.
"Als een van de andere partijen de uitrol van glasvezel aankondigt in het gebied waar KPN veel klanten op het kopernetwerk heeft zitten, dan zie je dat KPN ook aanleg aankondigt in dat gebied", zegt Henk Don, bestuurder van de ACM. "Dat leidt direct tot frustratie van andere partijen. Twee netwerken naast elkaar zijn meestal niet rendabel en daardoor ontstaat er meer onzekerheid onder potentiële investeerders. De bereidheid om actief te blijven wordt daardoor aangetast."
Regels niet overtreden
Volgens de toezichthouder overtreedt het bedrijf niet de regels, maar zijn de gevolgen zorgelijk. Daardoor zou het uiteindelijk kunnen zijn dat er minder glasvezel wordt aangelegd. "We wijzen KPN erop dat er consequenties zijn waar wij niet blij van worden en we hopen dat het op die manier de goede kant op gaat."
KPN is het niet eens met de conclusies. Het bedrijf zegt dat de beperkte bouwcapaciteit in Nederland de aanleg van glasvezel beperkt. Er wordt daarom geprobeerd om bouwers uit het buitenland te halen. KPN wil in gesprek met de toezichthouder om de situatie beter uit te leggen.
Hoe is de glasvezelmarkt verdeeld?
KPN is verreweg de marktleider op het gebied van glasvezel, na de overname in 2014 van glasvezelbedrijf Reggefiber.
Het totale aantal glasvezelaansluitingen in Nederland op 1 januari 2019 is door Telecompaper berekend op circa 3,5 miljoen. De grootste landelijke speler is KPN, met ongeveer 2,8 miljoen. Daarna volgt EQT (bestaande uit CIF, CAIW, Glasvezel Buitenaf en Delta Fiber) met circa 300.000. Primevest (in consortium met T-Mobile) is in juli 2019 gestart met de aanleg in Den Haag. Daarnaast is er een aantal kleinere commerciële partijen die meer regionaal actief zijn, waaronder COGAS, E-Fiber, Kabelnoord, CAI Harderwijk en REKAM met bij elkaar circa 250.000. Tot slot zijn er ruim veertig ‘lokale’ spelers actief, waaronder Rendo, SK Veendam, FiberNH/FiberFlevo, Kabeltex, Glasdraad, Delta Rijssen Infratechniek (Digitale Stad), L2Fiber, en vele kleinere coöperaties of gemeenten. Al deze partijen hebben tezamen circa 100.000 huishoudens aangesloten gerealiseerd.
Marit is sinds 2016 werkzaam bij de Bencom Group. Als accountmanager is zij verantwoordelijk voor de externe contacten met onder andere telecomproviders, daardoor is ze goed op de hoogte wat er speelt in de telecommarkt. Daarnaast houdt Marit zich samen met haar collega's bezig met de content op de telecomwebsites zoals bellen.com en internetten.nl om jou van de meest actuele informatie te voorzien.
Laatste nieuws
-
Regelmatig overstappen naar nieuwe provider scheelt tot wel € 250 per jaar
30 sep Door regelmatig over te stappen, kun je jaarlijks wel € 250 op internetkosten besparen. Toch stapt m...
-
Odido introduceert 5G voor thuis en gaat concurrentie aan met glasvezel
5 sep Odido introduceert in oktober 2024 5G internet voor thuis. Dit snelle internet is beschikbaar in hee...
-
Hoe herken je een onveilig wifi-netwerk?
22 mei Een openbaar wifi-netwerk gebruiken is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Wat m...
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
T-Mobile heet vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...