Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Samenwerking KPN en ABP versnelt uitrol glasvezel

door Margot Meendering Leestijd: 2 minuten

KPN kan de aanleg van glasvezel in bijna duizend grote en kleine dorpen sneller realiseren. Dit komt dankzij een samenwerking van pensioenfonds ABP en KPN. De twee bedrijven investeren de komende vijf jaar ruim 1 miljard euro in de aanleg van glasvezel in kleine korpen en woonkernen.

Graafwerkzaamheden bij aanleg glasvezel

Door de samenwerking met ABP gaat KPN 700.000 huishoudens en 200.000 bedrijven aansluiten op het glasvezel netwerk. Deze 900.000 aansluitingen komen bovenop de al geplande 2,5 miljoen aansluitingen. De geplande aansluitingen zullen vooral in grotere gemeenten worden gerealiseerd. De samenwerking tussen ABP en KPN zorgt ervoor dat glasvezel ook in kleinere dorpen beschikbaar wordt. Het is de bedoeling dat al deze adressen voor eind 2026 een glasvezel verbinding hebben om de huidige koperaansluiting te vervangen. 

Glasvezel bij 80% huishoudens in 2026

Als alles volgens planning verloopt heeft 80% van de Nederlandse huishoudens eind 2026 toegang tot glasvezel. Uiteindelijk heeft KPN als doel om heel Nederland te voorzien van supersnel internet via glasvezel. Op dit moment ligt er glasvezel naar de meterkasten van bijna drie miljoen woningen. Daarmee neemt iets minder dan de helft ook daadwerkelijk diensten van KPN af.

Aanleg glasvezel versnellen

KPN wil met de aanleg van glasvezel de digitalisering in Nederland versnellen. Menno Snel, bestuurslid van ABP zegt dat de samenwerking met KPN voordelig is voor zijn leden. “Door de samenwerking creëren we meer dan duizend banen om het glasvezel netwerk aan te leggen.” Ook Joost Farwerck, CEO van KPN is enthousiast. “Door de samenwerking met ABP krijgen zo’n duizend dorpen een aantal jaar eerder toegang tot internet met de snelheid van het licht.”

Het gaat om gebieden van Vlieland tot Middelharnis. Deze gebieden stonden eigenlijk pas na 2025 op de planning om te worden aangesloten op het glasvezel netwerk. De komende jaren gaat de schop vervroegd de grond in bij Apeldoorn, Buren, Heerenveen, Leeuwarden, Oisterwijk, Schagen, Wijdemeren, Aa en Hunze en Nissewaard.

Meer partijen aan het graven voor glasvezel

Behalve KPN zijn ook T-Mobile en bedrijven van de Zweedse infrastructuurinvesteerder EQT als Delta en Glasvezelbuitenaf aan het graven voor glasvezel. EQT wil voor het eind van 2021 een miljoen  huishoudens hebben aangesloten. T-Mobile, met glasvezelprojecten in onder andere Eindhoven en Den Haag, heeft de ambitie om ook een miljoen huishoudens aan te sluiten.

Geactualiseerd: dinsdag 23 maart 2021

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.