Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Vanaf 2022 geldt vrije modemkeuze

door Els Werkman Leestijd: 4 minuten

Het heeft lang geduurd, maar nu is het dan (bijna) zo ver. Vanaf 28 januari 2022 mag je zelf kiezen welk modem je gebruikt. De overstap naar een andere internetprovider wordt daarmee nog makkelijker. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt in de Beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten. De telecompartijen krijgen een half jaar de tijd om hun processen aan te passen. Waar gaat het hier over?

Netwerk tot aansluitpunt

De ACM stelt dat het netwerk van de telecompartijen tot aan het aansluitpunt in huis loopt. En dat jij zélf moet kunnen bepalen wat jij in jouw huis gebruikt. Dit zijn richtlijnen van BEREC,  het  samenwerkingsverband van Europese telecomtoezichthouders. Die organisatie geeft al lange tijd aan dat een netwerkaansluitpunt eindigt op de plek waar de internetverbinding  jouw huis binnenkomt. Jij bent vanaf dat punt de baas over de rest van de aansluiting. De Beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten schept duidelijkheid.

Vrije modemkeuze - tot waar loopt het netwerk

Bron: ACM

Vrije modemkeuze komt niet uit de lucht vallen

Waar eindigt het netwerk van de provider? Bij het aansluitpunt in jouw muur of hoort de modem er ook nog bij? Deze vraag is lange tijd onderwerp van discussie, want de meeste providers leveren internetpakketten inclusief modem en zien het als onderdeel van hun netwerk. Daarom was het gebruik van een eigen modem niet mogelijk. Terwijl vanuit zowel klanten als de Europese Unie signalen kwamen dat je zelf de te gebruiken apparatuur moet  kunnen bepalen. Omdat je specifieke wensen hebt bijvoorbeeld. En het geleverde bruikleenmodem in de meeste gevallen 'dichtgetimmerd' is door de aanbieder. waardoor je instellingen niet zelf kunt wijzigen. Zodoende kun je niet alle opties van een internetmodem gebruiken.

Overstappen van internetprovider makkelijker door vrije keuze

De toezichthouder is sinds 2019 bezig met het reguleren van de vrije modemkeuze in Nederland. Dit wordt ook wel routervrijheid genoemd, omdat veel modems ook router zijn. De vrije keuze van het internetmodem zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om naar een andere internetprovider over te stappen. Verander je nu van internetprovider, dan moet vrijwel altijd hardware gewisseld worden. Dat is voor sommige mensen een drempel om over te stappen. "Vrije keuze van modems en routers draagt bij aan lagere overstapdrempels voor consumenten, omdat ze dan in veel gevallen hun eigen modem kunnen meenemen naar een nieuwe telecomaanbieder", schrijft de ACM. De vrije keuze geldt overigens niet voor het 'kastje' voor de televisie.  Deze decoders worden niet los te koop aangeboden op de consumentenmarkt. Je mag van jouw provider een “gewone” decoder verwachten. Dicht getimmerde mediaboxen (modem/router en decoder ineen) mogen in die zin niet meer. 

Ziggo

Zoals gebruikelijk werd een beleidsregel voorgesteld. Daar konden telecompartijen tot september 2020 op reageren. Dat heeft VodafoneZiggo gedaan en de provider leek haar gelijk te halen. VodafoneZiggo was namelijk tegenstander van vrije modemkeuze. Maar nadat een klant een zaak aanspande bij de Geschillencommissie Telecom werd dat herzien. De Geschillencommissie oordeelde dat de klant zélf moest kunnen kiezen. VodafoneZiggo is een van de grootste telecomproviders in Nederland en daarom een belangrijke speler in dit proces. KPN staat haar klanten overigens al sinds maart 2020 toe een eigen modem te gebruiken. T-Mobile is de derde grote speler. Deze provider geeft aan de richtlijnen van de ACM af te wachten. Vanaf januari 2022 moeten alle aanbieders dus toestaan dat je eigen apparatuur in gebruik neemt.

Voor- en nadelen vrije modemkeuze

De vrije modemkeuze is een optie. Je hoeft niet zelf een modem te kiezen. Je kunt nog steeds het modem van de telecomprovider afnemen. Voordeel daarvan is dat de klantenservice van de provider jou kan helpen als er problemen zijn.  Nadeel is dat je bij een overstap naar een andere provider het modem niet mee kunt nemen. En dat je niet alle opties van het internetmodem kunt gebruiken. Telecompartijen mogen overigens het gebruik van een eigen modem tegenhouden als het apparaat gevaar oplevert voor het netwerk. Het door jou gekozen modem/router moet namelijk wel aan alle gangbare veiligheidseisen voldoen. 

Telecomproviders leveren nu in de meeste gevallen nog 'een' modem. Wij gaan er vanuit dat de komende maanden meer duidelijkheid verstrekt wordt over welk modem je in bruikleen krijgt. Zodat je goed kunt bepalen of  je zelf een modem gaat kopen of dat het providermodem voldoet. Dit soort informatie zullen wij verwerken in onze vergelijkingen, zodat je daar ook goed kunt zien wat er standaard geleverd wordt.

Geactualiseerd: donderdag 25 mei 2023

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.