Waarschuwing voor Nederlandstalige spamgolf
Leestijd: 2 minuten
Op dit moment verspreidt zich in grote aantallen een e-mail met daarin een link naar een bestand wat spyware bevat. De e-mail tekst is Nederlandstalig en lijkt daardoor betrouwbaar. De kans dat mensen daardoor op de link klikken lijkt groter. Daarom waarschuwt Virusalert haar abonnees vandaag per e-mail.
De e-mails bevatten de volgende onderwerpen:
* 'Melding over de radioactive besmetting van Amsterdam'
* 'Zoek een vaste vriend'
De e-mail waarin melding wordt gemaakt van een 'kernramp' vlakbij Amsterdam, circuleerde eerder deze maand ook al op internet. De spam, die een virus verspreidt en gesteld is in gebrekkig Nederlands, waarschuwt dat zich in de buurt van Amsterdam een ramp zou hebben voorgedaan met een nucleaire installatie. De overheid zou trachten de ramp stil te houden: "Een inwoonster van de stad belde haar familie op en vertelde dat er in de stad de telefoonaamsluitingen worden uitgeschakeld, zodat de mensen niemand konden opbellen. Zij beweert ook dat er inderdaad een explosie, zelfs een heel ernstige, op het Atoomsentrale plaatsvond en dat de radioactive wolk zich op dit moment snel verplaatst."
In de e-mail wordt een link aangeboden naar een website, waarop foto's van de ramp te zien zouden zijn. Wie de link aanklikt, die meestal verwijst naar een pagina bij de gratis webhostingdienst Geocities van Yahoo, krijgt een melding dat eerst een plugin moet worden gedownload om de beelden te bekijken.
De zogenaamde plugin, iPIX-install.exe, is in werkelijkheid een zogenoemde 'backdoor', een programmaatje dat cybercriminelen kunnen gebruiken om op de computer in te breken. Gisteren berichtte Nu.nl dat vermoedelijk besmette computers worden opgenomen in een zogenoemd 'botnet', een netwerk van gekraakte pc's die op afstand kunnen worden misbruikt, bijvoorbeeld om spam of virussen te verspreiden.
In de andere e-mail is een 'buitenlandse studente' op zoek naar een vriend en sekspartner. De meegestuurde link belooft nu foto's van het meisje. Wie daarop klikt, krijgt dezelfde backdoor aangeboden.
Laatste nieuws
-
Regelmatig overstappen naar nieuwe provider scheelt tot wel € 250 per jaar
30 sep Door regelmatig over te stappen, kun je jaarlijks wel € 250 op internetkosten besparen. Toch stapt m...
-
Odido introduceert 5G voor thuis en gaat concurrentie aan met glasvezel
5 sep Odido introduceert in oktober 2024 5G internet voor thuis. Dit snelle internet is beschikbaar in hee...
-
Hoe herken je een onveilig wifi-netwerk?
22 mei Een openbaar wifi-netwerk gebruiken is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Wat m...
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
T-Mobile heet vanaf nu Odido
5 sep T-Mobile Nederland gaat vanaf 5 september 2023 verder als Odido. Dit geldt voor de merken T-Mobile e...