Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Bij Ziggo maakt de kabel plaats voor glasvezel tot in de meterkast

door Els Werkman 1 reactie Leestijd: 4 minuten

Ziggo glas tot in de meterkast logoEen bijzondere stap van Ziggo. De kabelgigant gaat stapsgewijs over op glasvezel. De geruchten gingen al enige tijd. Nu is dan eindelijk toegegeven dat Ziggo ook consumenten via glasvezel gaat aansluiten. De NRC had de primeur: Ziggo liet de krant weten dat de eerste nieuwbouwwoningen in Rotterdam binnenkort glasvezel krijgen. Projecten in Den Haag en Arnhem volgen later dit jaar. En vanaf 2022 gaat Ziggo duizenden woningen per jaar ‘verglazen’.

Van Ziggo coax naar Ziggo glasvezel

Ziggo is de grootste  tv- en internetaanbieder van Nederland, met zo'n 3,4 miljoen breedbandklanten. Die klanten krijgen nu nog steeds toegang tot de diensten via een coax-verbinding, oftewel  de tv-kabel. Die verbindingen liggen bij de meeste mensen in huis, maar worden ook gebruikt voor het internetverkeer. En daar gaat nu verandering in komen. Ziggo (onderdeel van telecombedrijf VodafoneZiggo) heeft lang volgehouden dat de snelheden via het coaxnetwerk hoog genoeg waren. En nog lees je bij de veelgestelde vragen: "De uploadsnelheid die we leveren is nog jaren ruim voldoende voor de toepassingen die nu gebruikt worden. Denk hierbij aan videobellen, e-mailen, werken in the cloud of bestanden sturen." Maar in het afgelopen jaar verdween een grote groep klanten richting  glasvezel producten op de netwerken van KPN, Delta Fiber en T-Mobile. En daar kan Ziggo met haar huidige netwerk niet tegenop boksen.

ziggo glasvezel

Ziggo lage uploadsnelheid 

De downloadsnelheid bij Ziggo is hoog en stabiel maar de uploadsnelheid blijft enorm achter. Op de glasvezelnetwerken is de up- en downloadsnelheid hetzelfde, zodat je ook razendsnel grote bestanden kunt uploaden. Steeds meer mensen vinden dat belangrijk, en dus moet Ziggo de koers wijzigen.  Overigens combineert Ziggo glasvezelinternet en coax nu al voor hun zogenoemde GigaNet. Daarvan loopt 97% over glasvezel en het laatste stukje via coaxkabel. 

ziggo-glasvezel-coax

Geen open netwerk

Een ander groot verschil tussen glasvezel en kabel is dat het glasvezelnetwerk een open netwerk is. Dat betekent dat meerdere aanbieders gebruik kunnen maken van het netwerk, waardoor er meer concurrentie is. En dat betekent lagere prijzen en meer overstappers, aangezien prijs meestal de grootste aanleiding is om te wisselen van provider. Ziggo laat geen andere providers toe op haar netwerk. Zodoende is er maar een aanbieder actief is in de regio waar de verglaasde kabel ligt.

Hogere eisen aan uploadsnelheid

Door het vele thuiswerken werd afgelopen jaar pijnlijk duidelijk dat ook de uploadsnelheid van belang is. Met name wanneer je snel grote bestanden moet uploaden, schiet kabelinternet tekort.  Dat is ook het geval als er in één huishouden door meerdere mensen tegelijkertijd online via video wordt vergaderd. Hoe goed de wifiverbinding binnenshuis ook is. Ziggo biedt internet met een maximale downloadsnelheid tot 1 Gigabit per seconde, de uploadsnelheid is echter maximaal 50 Megabit per seconde. Ter vergelijking: bij glasvezelinternet isde maximaal haalbare snelheid momenteel ook 1 Gigabit, maar dit geldt voor zowel de upload als de download.

Niet overal en tot in de meterkast

Het vervangen van zo'n netwerk is een bijzonder dure operatie. Want de leidingen moeten letterlijk vervangen worden, en daarvoor moet worden gegraven. Het is niet verrassend dat Ziggo begint in nieuwbouwwijken. Daar waar de hele infrastructuur nog moet worden aangelegd. En wanneer ergens een onderhoudsbeurt op de planning staat wordt daar meteen de coaxkabel vervangen door glasvezel. In ieder geval tot aan de stoeprand (Fiber to the Curb) of tot in de meterkast (Fiber to the Home). Het laatste stuk blijft dan weer coax. De modems en andere randapparatuur zijn (nog) niet geschikt voor het gebruik van glasvezelinternet.

Er speelt op de achtergrond overigens nog iets anders mee, kreeg het NRC boven water. Glasvezel kost ongeveer 2 euro per meter, coax 3 euro. Gezien de hoeveelheid kilometers waaruit het Ziggo netwerk bestaat, levert dat (in ieder geval op papier) een aanzienlijke besparing op.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn op jouw adres? Gebruik onze postcodecheck om te zien wat de opties zijn.

Geactualiseerd: donderdag 14 oktober 2021

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Reacties (1)

Geplaatst door: H.Smit ()

Hoe doe ik dat aanvragen van glasvezel?
Heb gehoord dat je het kunt aanvragen zonder een abonnement te nemen en gratis is dat aanleggen dan.
We zijn nu dus bij ziggo en zoals het er nu uitziet blijven we daar ook wel bij.maar benniet van plan om later een €600,- of meer te gaan betalen voor de aanleg vanglasvezel.

Opmerking van de redactie op 29-04-2022
Ziggo vervangt haar bestaande netwerk van COAX kabels op in ieder geval straatniveau. Wanneer uw buurt aan de beurt is kunt u navragen bij Ziggo. Omdat het vervangen betreft betaalt de klant hier niet rechtstreeks aan mee.

Als er een geheel nieuw glasnetwerk aangelegd wordt bij u in de buurt dan wordt er (meestal) gestart met een zogenaamde vraagbundeling. Als er voldoende aanmeldingen zijn dan wordt het netwerk aangelegd. Of daar voor betaald moet worden is per project verschillend.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.