Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Hoe snel is glasvezel?

Glasvezel internet staat bekend om zijn hoge snelheden. Met glasvezel heb je veruit het snelste internet. Internet via de glasvezelkabel is alleen nog niet voor iedereen toegankelijk, maar in steeds meer gemeenten en wijken wordt glasvezel aangelegd. Hoe snel is glasvezel en wat kost dit?

Ga snel naar:

Glasvezel snelheid: hoe snel is glasvezel?

Wil je ook snel razendsnel internet via glasvezel? Doe de postcodecheck en zie of er glasvezel beschikbaar is op jouw adres.

Wat is glasvezel internet?

Glasvezel is een dunne, sterke draad van glas, die signalen snel en betrouwbaar over grote afstanden verstuurt. Dit resulteert in een hoge internetsnelheid en een enorme bandbreedte. Daarnaast gaat het verzenden van bestanden (uploaden) even snel als het ontvangen (downloaden) ervan. Dit betekent dat de up- en downloadsnelheid bij glasvezel internet pakketten gelijk zijn. Ook is de verwachte snelheid (of geadverteerde snelheid) van je abonnement gelijk aan de maximale snelheid. Dit is bijvoorbeeld bij kabelinternet en DSL niet het geval. Verder is het glasvezelnetwerk het meest toekomstbestendige netwerk van dit moment. Glasvezel maakt het mogelijk om veel apparaten, zoals slimme apparaten als speakers, ovens en koelkasten aan te sluiten en met het hele gezin tegelijk te internetten of online gamen. Ook kun je met glasvezel internet snel grote bestanden versturen

Een glasvezelaansluiting is een glasvezelverbinding tot aan de woning (meterkast). Dit wordt ook wel Fiber to the Home (FttH) genoemd. Bij internet via de kabel of DSL bestaat een groot gedeelte van het netwerk ook uit glasvezel, maar het laatste stukje naar de woning is dan nog een koper- of coax-kabel. Dit heet Fiber to the Curb (FttC).

Kosten glasvezel abonnement

Voor glasvezel internet betaal je eenmalige aansluitingskosten en maandelijkse abonnementskosten. Hoe hoog deze kosten precies zijn hangt van jouw provider af. De verschillen in prijs tussen glasvezel en bijvoorbeeld kabelinternet zijn niet heel groot. De prijs van een glasvezel abonnement met bellen, internet van 100 Mbps en een tv-pakket start bij € 30,50 per maand. Het betreft de kosten per maand in het 1e jaar. Je kunt bij een kabelaar iets goedkoper uit zijn als je een pakket neemt met een lagere internetsnelheid. Bij sommige aanbieders kost glasvezel evenveel als een DSL abonnement.

Maximale internetsnelheid via glasvezel

De internetsnelheden die veel worden aangeboden door glasvezelaanbieders zijn 50, 100, 150, 200, 250, 400, 500, 1000 Mbps, 2000 Mbps, 4000 Mbps, 5000 Mbps en 8000 Mbps up en down. Wil je het allersnelste? Ga dan voor 8000 Mbps oftewel 8 Gbps. Met deze snelheden kun je gamen, streamen, supergrote bestanden downloaden en onbeperkt tv-kijken op meerdere toestellen tegelijk. Bij glasvezel internet zijn de snelheden symmetrisch, wat wil zeggen dat de up- en downloadsnelheid gelijk is.

Voordelen van glasvezel internet

1. Snelheid glasvezel internet 
Met glasvezel kun je het snelste internetten. De maximale internetsnelheid loopt op tot wel 8 Gbps. 

2. Uploaden en downloaden even snel
Glasvezel internet is symmetrisch. Dit betekent dat het versturen en downloaden van bestanden even snel gaat. Dit is bij kabelinternet en DSL niet zo.

3. Stabiel en grootte bandbreedte
Glasvezel is erg stabiel omdat er heel veel ruimte is om data te versturen.

4. Zelf een provider kiezen 
Er is een aantal partijen die glasvezelnetwerken aanleggen, zoals KPN, Delta Fiber en Odido. Maar iedere provider mag op het glasvezelnetwerk internet, telefonie en (interactieve) tv aanbieden. Je hebt dus keuze uit meerdere aanbieders en je kunt overstappen als je niet tevreden bent over bijvoorbeeld de klantenservice. 

Beschikbaarheid van glasvezel

Nadeel: glasvezel is nog niet voor iedereen beschikbaar, omdat nog niet alle huizen in Nederland zijn aangesloten op het netwerk. Op de glasvezelkaart kun je zien waar inmiddels al glasvezel ligt.

In relatief dunbevolkte gebieden als Zeeland, noordoost-Groningen en het zuiden van Limburg, en in de dichtbevolkte Randstad zijn nog postcodegebieden zonder glasvezel. De beschikbaarheid van glasvezel is ongelijkmatig verdeeld over Nederland. Dat valt goed te zien in de nieuwe interactieve glasvezelkaart, die sinds november 2022 onderdeel uitmaakt van de vernieuwde Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit is bedoeld om inzicht te geven in de beschikbaarheid van glasvezel.

Glasvezel of kabel?

Bij kabelinternet biedt alleen de eigenaar van het netwerk zijn diensten aan over de kabel. Het is een gesloten netwerk. Bij glasvezel is het netwerk open en kan iedere aanbieder supersnel internet via het netwerk aanbieden. Je hebt bij glasvezel dus keuze uit meerdere providers en bij kabelinternet niet.

Verder is bij glasvezel de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid. Bij kabel ligt de uploadsnelheid veel lager. De uploadsnelheid is van belang als je zelf iets op internet wilt plaatsen, zoals foto's of video's, of als je een e-mail met een grote bijlage verstuurt. Een stabiele symmetrische verbinding waarbij upload gelijk is aan download wordt steeds belangrijker nu we steeds meer data synchroniseren met de cloud en vaker gebruikmaken van videobellen.

Bij zowel glasvezel als kabel kun je gebruikmaken van interactieve tv. Ook op het gebied van televisie wint glasvezel terrein: in het tweede kwartaal van 2024 lag het aantal tv-abonnementen via glasvezel op 2,01 miljoen. Het aantal televisieabonnementen via de kabel is verder gedaald naar 3,61 miljoen. 

Tenslotte nog iets over het verschil in prijs. Vergelijken we bijvoorbeeld KPN Internet Only 4G met Ziggo Internet Elite dan krijg je via glasvezel een véél snellere verbinding voor een vergelijkbare prijs.

Glasvezel of DSL?

De maximale internetsnelheid die met DSL behaald kan worden, ligt veel lager dan bij glasvezel. Dankzij de pakketten met lage internetsnelheid is DSL op dit moment de goedkoopste optie. Maar op steeds meer adressen waar glasvezel beschikbaar is, gaat het kopernetwerk uit. Gezien KPN iedere dag meer woningen aansluit op glasvezel, zijn er steeds meer plekken waar de koperlijn overbodig wordt. Alle internetaanbieders die gebruikmaken van het vaste netwerk van KPN worden 3 jaar van tevoren ingelicht over de adressen waar het kopernetwerk wordt uitgezet. In de gebieden waar KPN twee netwerken heeft, is bijna iedereen al van het koper af. Sinds de eerste aankondiging in februari 2020 kon op meer dan 3 miljoen adressen het kopernetwerk worden uitgezet. Dat is ruim 1 op de 3 Nederlandse huishoudens.

Doe de postcodecheck en vergelijk (glasvezel)abonnementen in onze Glasvezelvergelijker.

Lees ook: Glasvezel, DSL of kabel?


Geactualiseerd: maandag 21 oktober 2024

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.