Veilig internetten
-
De veiligste manier om ervoor te zorgen dat niemand jouw webcam kan hacken is door de stekker van de webcam eruit te trekken. Maar de webcam van je laptop is meestal niet een extern aangesloten webcam, dus daar moet je op een andere manier voor zorgen. Hoe beveilig je de webcam van je computer?
Camera webcam afdekken
Als je wilt dat niemand mee kan kijken kan je eenvoudig je webcamcamera afdekken. Dat kan met een webcamcover, maar ook gewoon met een stickertje. Bij de Mac word je gewaarschuwd door het groene lampje van de webcam dat altijd gaat branden als deze wordt ingeschakeld door een app.
Wanneer een hacker (al) toegang heeft tot je computer, dan kan hij echter redelijk makkelijk de webcam weer inschakelen. Zorg er dus altijd voor dat je een goede virusscanner en malwarescanner hebt ingeschakeld. In de factsheet 'Beveilig apparaten gekoppeld aan internet' van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) vind je nog meer informatie om apparaten tegen ongewenste toegang te beveiligen.
-
Als je computer niet goed beveiligd is, kan er een computervirus en andere malware op terechtkomen. Volgens Veilig Internetten weet je met onderstaande aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn:
- Je krijgt waarschuwingen dat je vreemde e-mails naar vrienden of bekenden stuurt, bijvoorbeeld met reclame.
- Je computer is merkbaar trager en loopt vaker vast, bijvoorbeeld om de paar minuten, en start daarna opnieuw op.
- Je computer is aan het rekenen terwijl je zelf geen commando’s hebt gegeven.
- Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt.
- Je krijgt vreemde meldingen te zien.
- Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld.
- Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
- Er zijn zonder dat je het weet bestanden op je computer opgeslagen die je niet kent.
- Op het bureaublad bevinden zich nieuwe iconen die je niet zelf geplaatst hebt.
- Je startpagina van het internet is gewijzigd naar een vreemde pagina die je niet ingesteld hebt.
- Als je een verkeerde URL intoetst kom je telkens op dezelfde, vaak commerciële, website terecht.
- Bij het zoeken op internet via een zoekmachine zie je reclame in plaats van de gewenste zoekresultaten.
- Er bevindt zich een nieuwe werkbalk in je browser waar je niet om gevraagd hebt en die zich moeilijk laat verwijderen.
-
Een sterk wachtwoord voldoet aan een aantal eisen. Deze tips helpen je om een veilig en sterk wachtwoord te kiezen.
- Stel voor iedere site een uniek, sterk wachtwoord in. Gebruik dus niet overal hetzelfde wachtwoord.
- Gebruik niet je eigen naam of geboortejaar als wachtwoord. Slimme hackers raden dit makkelijk, omdat het voor de hand liggende woorden zijn. Ook namen van je partner of kinderen kun je beter niet gebruiken.
- Gebruik minimaal 12 karakters. Bij wachtwoorden geldt: hoe langer, hoe beter.
- In plaats van een woord, kun je een wachtzin instellen. Bijvoorbeeld: "ikzitlekkerindezon". Wil je het wachtwoord nog lastiger maken? Verander dan een aantal letters in cijfers of karakters. Je krijgt dan bijvoorbeeld: "1kzitl3kk€r1nd3Z0n".
- Verander je wachtwoord zodra je het vermoeden hebt dat iemand anders toegang heeft tot je account.
- Je kunt een wachtwoordmanager gebruiken om al je wachtwoorden in op te slaan. Voorbeelden van wachtwoordmanagers zijn LastPass en Keeper. Merken als Apple en Google hebben ook hun eigen wachtwoord managers.
- Schakel waar mogelijk tweestapsverificatie in. Hiermee wordt het voor kwaadwillenden veel moeilijker om in je account te komen
- Stel voor iedere site een uniek, sterk wachtwoord in. Gebruik dus niet overal hetzelfde wachtwoord.
-
Spoofing betekent dat iemand doet alsof hij een betrouwbare bron is door valse informatie te gebruiken. Er bestaat e-mail spoofing, website spoofing en telefoon spoofing.
- Bij e-mail spoofing gebruiken criminelen het e-mailadres van een bedrijf om nep e-mails te versturen. Soms zijn ze bijna niet te onderscheiden van het origineel, zo lijkt het net alsof je een e-mail van jouw bank krijgt. Bijvoorbeeld met een verzoek om je gebruikersnaam en wachtwoord te bevestigen. Zo probeert een crimineel via een slimme truc aan jouw gegevens te komen.
- Bij website spoofing stuurt een oplichter je een link van een website, bijvoorbeeld via een e-mail of sms. De link lijkt echt, maar gaat naar een gevaarlijke website. Zo’n nepwebsite lijkt sprekend op een echte website. Zo kun je denken dat je op de website zit van je bank, verzekering of webshop waar je vaak koopt. Op de website word je dan opgelicht door persoonlijke gegevens achter te laten of een betaling te doen aan een internetcrimineel.
- Bij telefoonnummer spoofing word je gebeld door een persoon of bandje die zegt van de politie, je bank of de Belastingdienst te zijn. Die vraagt je bijvoorbeeld geld over te boeken of je pincode te geven. Dit zal zo'n organisatie nooit telefonisch doen, dat moet al een waarschuwing zijn. Het telefoonnummer kan onbekend zijn, maar het kan ook eruitzien als het nummer van het bedrijf of overheidsinstantie waarmee je lijkt te bellen.
Ben je slachtoffer van spoofing? Meld dit bij de Fraudehelpdesk.
-
Tweestapsverificatie is hetzelfde als inloggen in twee stappen. Je logt in op een website of app met een combinatie van authenticatievormen: vaak ‘iets dat je weet’, zoals je wachtwoord of pincode, in combinatie met ‘iets dat je hebt of bent’ zoals je telefoon of een vingerafdruk. Dat betekent dat zelfs als je wachtwoord bekend is bij een cybercrimineel, deze nog steeds niet zomaar kan inloggen op jouw accounts.
Uit een peiling van de Rijksoverheid blijkt dat slechts een kwart (24%) van de Nederlanders tweestapsverificatie (2FA) voor e-mail gebruikt en 15% met een social media account deze beveiligingsmaatregel heeft ingesteld. Terwijl deze wel het meest effectief is tegen hacking, één van de meest voorkomende vormen van cybercrime.
Met de op 6-2-'24 gestarte campagne ‘Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig’ wil de Rijksoverheid meer Nederlanders stimuleren om voor e-mail en andere accounts gebruik te gaan maken van tweestapsverificatie. Op dubbelzoveilig.nl wordt uitgelegd hoe je inloggen in twee stappen instelt voor de populairste platforms.
Voordelen Internetten.nl
- Minimaal € 20 cashback
- Gratis onafhankelijk advies
- Alle providers
- 25 jaar ervaring
- Deskundige klantenservice