Televisie
-
Om digitale tv via de ether te kunnen ontvangen heb je een DVB-T2 ontvanger nodig (vanaf april 2019 wordt DVB-T niet meer ondersteund). Deze manier van televisie kijken is vooral bekend onder de merknaam Digitenne (KPN). Het is niet aan een locatie gebonden, je hebt wel electriciteit nodig. Je kunt dus overal kijken zonder speciale televisie aansluiting.
Als je een Digitenne abonnement hebt dan krijg je de basis ontvanger gratis in bruikleen, met daarbij een kleine binnenantenne en afstandsbediening. Voor elke televisie heb je een aparte tv-ontvanger nodig, die kun je huren. Er is een maximum van 3 televisies.
Voor DVB-T2 is (nog) geen Digitenne CAM module beschikbaar, de ingebouwde ontvanger is dus niet te gebruiken. Via de ontvanger kun je in ieder geval NPO 1,2 en 3 plus de regionale zender gratis kijken. Voordeel van de ingebouwde ontvanger: voor het zappen heb je geen aparte afstandsbediening nodig. Je gebruikt daarvoor gewoon de afstandsbediening van de tv.
-
Bij digitale televisie via de ether (DVB-T) worden signalen door een kleine kamerantenne uit de lucht opgevangen en naar je tv gestuurd. Het is in een groot gedeelte van Nederland te ontvangen, met uitzondering van een aantal dunner bevolkte gebieden. DVB-T is vervangen door DVB-T2. Daardoor moet alle randapparatuur vervangen worden. Met DVB-T2 kun je HD zenders ontvangen.
KPN Digitenne is nog de enige leverancier van digitale televisie via de ether. Je kunt via alleen via KPN het Digitenne-pakket aanschaffen.
De Nederlandse publieke omroepen en de regionale zender worden gratis via DVB-T(2) uitgezonden. Voor alle andere zenders heb je een abonnement nodig. -
Om digitale tv via de ether te ontvangen betaal je de aanschafkosten van een DVB-T2-ontvanger. Je kunt dan NPO1, 2 en 3 plus de regionale zender op jouw locatie gratis ontvangen.
Wil je meer zenders dan moet je een contract afsluiten, dan betaal je eenmalige kosten (aansluit/verzendkosten), abonnementskosten en de aanschafkosten van het startpakket (inclusief ontvanger). Alleen KPN levert deze optie, het product heet Digitenne. Je kunt het rechtstreeks bij KPN afsluiten.
-
KPN biedt digitale televisie via de ether aan, onder de naam Digitenne. Het biedt ruim dertig tv- en radiozenders. Deze worden aangevuld met het ongecodeerde aanbod van de Nederlandse publieke omroep (NPO). En je kunt gratis kijken naar de regionale omroep van de provincie waar de televisie staat. De uitzendvergunningen voor Digitenne zouden vervallen op 31 januari 2017, dit is niet gebeurt.
KPN heeft op 1 juli 2016 van het Agentschap Telecom een nieuwe licentie voor Digitenne verkregen tot en met januari 2030. De nieuwe vergunning dwingt het gebruik van een nieuwe technologie (DVB-T2) af. Hierdoor kunnen televisieprogramma’s in HD-beeldkwaliteit worden aangeboden. Het toepassen van deze technologie is daarnaast nodig omdat een deel van de DVB-T omroepband (de 700 MHz-band) in 2020 beschikbaar moet komen voor mobiele communicatie.
EDPnet en Stipte verkochten tot midden 2018 Digitenne onder hun eigen naam, ze zijn daarmee gestopt omdat ze nog niet besloten hebben of ze mee willen verhuizen naar DVB-T2.
-
Nee, alle tv's met SCART-aansluiting zijn geschikt voor digitale televisie. Het alternatief voor de (HD-)decoders is de CAM-module. De tv moet daarvoor een ingebouwde tuner hebben die geschikt is voor ether- of kabelontvangst.
-
Anders dan bij ouderwetse analoge televisie heb je voor iedere tv een ontvanger (decoder) of een CAM-module (insteekkaart) nodig. Om een CAM-module te kunnen gebruiken, heb je een tv met ingebouwde tuner nodig. Je kunt dus niet meer met een splitter meerdere televisies op één kastje aansluiten.
-
Digitale radio en tv via de kabel biedt de volgende voordelen:
- Haarscherp beeld en geluid.
- Op de andere televisies en stereosets in huis blijft ontvangst van het standaardpakket kabeltelevisie en radio mogelijk, dit geldt overigens ook voor de tv waarop de digitale ontvanger is aangesloten.
- Geen schotelantenne of extra aanleg van kabels in huis nodig.
- Geen monteur nodig.
- Gemakkelijk aan te sluiten.
- Een elektronische programmagids, waarin de actuele programmagegevens van alle televisiezenders eenvoudig zijn op te zoeken.
- Geen extra abonnement of decoders nodig voor extra TV-toestellen/radios als er nog een analoog signaal doorgegeven wordt
Nadelen:
- Gebonden aan locatie/adres.
- Goedkope pakketten niet altijd mogelijk.
- Extra decoders nodig als er geen analoog signaal is (en decoders zijn altijd gekoppeld aan een abonnement).
- Geen keuzevrijheid, want er is maar een kabelaar per regio.
-
Voor digitale radio en televisie via de kabel heb je het volgende nodig:
- een kabelaansluitpunt
- een abonnement
- een ontvanger/decoder of een CI+ module met (ingebouwde) smartcard
-
Om digitale tv via de kabel te ontvangen heb je eenmalige kosten, abonnementskosten en de aanschafkosten van een startpakket. Voor de exacte actuele prijzen, zie de tariefvergelijking.
-
In onze vergelijking zijn de kabelaars te herkennen aan het labeltje 'Kabel'. Had vroeger elke provincie wel een eigen kabelbedrijf, er zijn maar een paar overgebleven. Grootste partij is VodafoneZiggo. Andere aanbieders zijn bijvoorbeeld Caiway en Kabelnet Veendam. Het kabelnetwerk is niet 'vrijgegeven' zoals de glasvezel en DSL-netwerken. Per gebied (per adres) is er daarom maar één kabelbedrijf, er is geen concurrentie.
Naast de kanalen in het basis- en standaardpakket, zijn ook op de kabel extra zenders en diensten beschikbaar. Via de postcodecheck op onze site kun je zien welke kabelaar diensten aanbiedt op jouw adres.
-
Ja, maar je kunt alleen het kanaal opnemen waarnaar je aan het kijken bent. Andere optie is de aanschaf van een PVR (decoder met harde schijf) of een opneemdienst van de provider.
-
Veel DVD-recorders dempen het hoogfrequente signaal aan de uitgang. Dit heeft gevolgen voor het functioneren van de digitale ontvanger: blokken in beeld, verlies van zenders, etc. In deze gevallen is het raadzaam eerst de digitale ontvanger aan te sluiten op de wandcontactdoos, gevolgd door de DVD-recorder.
-
NPO 1, 2 en 3 en de regionale omroep(en) zijn in heel Nederland zonder abonnement te ontvangen via de (digitale) ether. Je hebt een losse digitale ontvanger (decoder) of televisie met ingebouwde ontvanger nodig die geschikt is voor DVB-T2 (en HEVC/H.265 ondersteunt).
-
Digitale radio en televisie via de satelliet biedt de volgende voordelen:
- Alle Nederlandse kanalen
- Veel buitenlandse kanalen, toegang tot FTA zenders (free to air)
- Aantrekkelijke themapakketten
- Electronische programmagids (EPG)
- Haarscherp beeld en perfect geluid
- Overal in Europa te ontvangen
- Niet gebonden aan een locatie, daardoor ook te gebruiken op camping of vakantiehuis
Nadelen:
- De schotel moet ergens geplaatst worden, wordt vaak aan het huis gemonteerd
- Weinig buitenlandse publieke zenders
-
Voor digitale radio en televisie via de satelliet heb je, naast een abonnement, het volgende nodig (en gelukkig zit dit meestal samen in een startpakket):
- Satellietontvanger/ decoder - Voor het omzetten van het satellietsignaal naar beeld en geluid is een digitale ontvanger nodig. Er zijn veel verschillende satellietontvangers op de markt, met uiteenlopende mogelijkheden. Advies - schaf een ontvanger aan die door CanalDigitaal is getest en goedbevonden is.
- Satellietschotel - Via een schotel ontvang je het signaal van de satelliet. Satellietschotels zijn er in diverse uitvoeringen, van gaasmateriaal tot transparant kunststof, van wit tot stijlvol gekleurd. Ook de afmetingen en prijzen verschillen. Een standaard satellietschotel kan zonder vergunning worden geplaatst (let wel op eventuele reglementen van woningbouw verenigingen en een eventuele Vereniging van Eigenaren).
- LNB - De LNB is de ontvangstknop die de signalen van de satelliet doorgeeft aan de ontvanger. Deze wordt voor de satellietschotel gemonteerd.
- Smartcard - De smartcard regelt de rechten voor de ontvangst van pakketten waarvoor betaald moet worden. Meestal zit de smartcard al in de ontvanger.
- Coaxkabel - Voor de verbinding tussen de satellietschotel, LNB en de ontvanger is een (coax)kabel nodig.
-
Canaldigitaal verzorgt sinds 1996 digitale radio en televisie via de satellietschotel.
-
De afkorting 4K wordt vaak gebruikt als synoniem voor Ultra HD televisie. Iets wat eigenlijk niet helemaal juist is. De term 4K stamt van oorsprong uit de filmindustrie, waar het wordt gebruikt om een iets hogere resolutie van 4.096 pixels per beeldlijn aan te duiden (bekendste 4K film is vooralsnog Avatar, van James Cameron). Er is ook een 8K televisie variant, die heeft een resolutie die 16 keer zo hoog is als die van HDTV. Dit wordt ook wel SHV (Super Hi-Vision) genoemd.
Ultra HD is een relatief nieuwe tv-standaard (ontstaan rond 2012), die meer dan 8 miljoen beeldpunten levert in een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels. Dit is precies vier maal de resolutie van HDTV, vandaar 4K. Meestal worden de afkorting Ultra HD of 4K gebruikt als men het heeft over de kijkervaring van een Ultra HD tv-scherm. Deze resolutie komt vooral tot zijn recht als je een hele grote televisie hebt, of als je er vlak voor gaat zitten.Resolutie UHD 3.840 × 2.160 pixels 4K UHD 4.096 × 2.160 pixels 5K 5.120 × 2.880 pixels 8K UHD 7.680 × 4.320 pixels Toekomst televisie?
Er werd gestreefd om 4K in 2017 als nieuwe standaard te hebben neergezet, als opvolger van HDTV. Dit is niet gehaald, het aanbod van 4K-zenders groeit niet tot nauwelijk. Alleen de term 4K raakt ingeburgerd. Voor het beste resultaat heb je niet alleen een 4K televisie nodig, maar ook 4K zenders. Begin 2023 kun je bij een beperkt aantal providers een abonnement afsluiten waarbij je toegang hebt tot (zo'n drie) 4K zenders en (als je daar een abonnement hebt) Netflix 4K.
5K en 8K
De 5K resolutie maakt langzaam zijn opgang. Van oorsprong wordt 5K vooral toegepast in computerschermen. Deze variant heeft 5.000 pixels per beeldlijn. Er zijn meer mogelijkheden met 8K. Tot 2019 was Samsung de alleenheerser op het gebied van 8K televisie(s). Inmiddels zijn er meer producenten die 8K apparaten aanbieden, maar je kunt er nog weinig mee. Er is nog geen provider/zender beschikbaar in 8K kwaliteit.
-
Digitale televisie kijken kan op vijf manieren: via de kabel, de ether (met een kamerantenne), de satelliet (met een schotel), glasvezel en via (A)DSL (ook wel IPTV genoemd). Je kunt ook (live) televisie kijken via het internet, als je dat meerekent dan zijn er zes manieren.
-
Met interactieve tv is interactie mogelijk tussen jou en de informatie die je op het scherm ziet.
Wat heb ik nodig?
Wil je interactieve digitale televisie kijken? Dan heb je een paar dingen nodig:
- Een aansluiting met een internetverbinding, dat kan via kabel, DSL of glasvezel zijn.
- Verder heb je geen nieuwe televisie nodig, maar wel een interactieve settopbox of een module. De settopbox kan een ingebouwde harde schijf hebben. Naast programma’s opnemen, zijn hiermee extra toepassingen mogelijk.
- De afstandsbediening of een mobiele telefoon of tablet (met app) en/of een digitale decoder (met eigen afstandsbediening)
Zelf bepalen wat je wilt kijken
Met interactieve tv kun je zelf bepalen wat je wilt kijken en wanneer. Je kunt tv kijken wanneer het jou uitkomt en zo nodig programma’s pauzeren. Via de provider kun je gemiste programma's terugkijken of films huren. En met diensten, zoals Programma Gemist en Video on Demand, heb je als kijker de regie in handen. Als je naar de tv-gids op de tv-ontvanger of naar de tv-app gaat, kun je de programma’s vinden om terug te kijken.
-
Alle televisie aanbieders hebben interactieve diensten, al dan niet tegen betaling. Bijvoorbeeld, tv-programma's terugkijken of vooruit zien, films en series huren, programma's opnemen etc.
Voordelen Internetten.nl
- Minimaal € 20 cashback
- Gratis onafhankelijk advies
- Alle providers
- 25 jaar ervaring
- Deskundige klantenservice